Rittal: Klimatizacija v prehrambeni industriji

Klimatizacija ohišij z vodnim hlajenjem je izjemno učinkovita. Novi higiensko zasnovani toplotni izmenjevalci zrak/voda podjetja Rittal so še posebej primerni za prehrambeno industrijo, kjer so higienski standardi izjemno visoki. 

Čistoča je v prehrambni industriji najpomembnejša: strojna oprema, ohišje in sestavni deli morajo biti odporni na dnevno čiščenje z visokotlačnimi čistilniki. Površine se morajo enostavno očistiti in morajo biti zasnovane tako, da preprečujejo nabiranje umazanije.

Uporaba hladilne vode za odvajanje toplote

Hlajenje ohišij s tekočino ponuja številne prednosti: Ker ima voda veliko višjo toplotno prevodnost kot zrak, lahko hlajenje s tekočino omogoča veliko bolj učinkovito odvajanje toplote. Dodatno imajo industrijska okolja pogosto že vgrajen centralni sistem vodnega hlajenja, ki se ga lahko uporabi tudi za hlajenje ohišij. Vse, kar je treba storiti, je namestitev toplotnega izmenjevalca zrak/voda na ohišje. Zaradi higienske zasnove Hygienic Design je še posebej pomembno, da ne pride do izmenjave zraka med ohišjem in okolico.

Rittal je obnovil toplotne izmenjevalce zrak/voda in zdaj svojim strankam v prehrambni industriji ponuja dve različici Hygienic Design. Toplotni izmenjevalci zrak/voda s stensko montažo lahko zagotavljajo izhodno hladilno moč 0,65 kW ali 1,2 kW. Higienska zasnova Hygienic Design zmanjšuje tveganje za onesnaženje v prehrambni industriji in tako pomaga zaščititi izdelke.

Spremenjena zasnova

Rittal je za Hygienic Design spremenil številne koncepte osnovne zasnove. Na primer stenska montaža z vijaki in maticami je zasnovana tako, da vijaki od zunaj niso vidni. Ohišje je izdelano iz nerjavnega jekla z granulacijo 400 ter ima površinsko hrapavost Ra manj kot 0,8 μm. Gladka površina je enostavna za čiščenje in sterilizacijo. Celotna naprava nima utorov ali zarez, kjer se lahko nabira umazanija in ki jih težko očistite.

Silikonsko tesnilo med ohišjem in napravo preprečuje prenos barvil, arom in neželenih vonjav. Tesnilo zapolnjuje vse odprtine med toplotnim izmenjevalcem in ohišjem, ki bi jih težko očistili. Tesnila so na voljo kot dodatna oprema in se lahko enostavno zamenjajo, če se poškodujejo. Na voljo so v modri barvi v skladu s smernicami FDA Guideline 21 CFR 177.2600, zato se dobro razlikujejo od umazanije, kot so ostanki hrane. Ploščata tesnila za vodne priključke so prav tako na voljo v modri barvi in oblikovana tako, da se dobro prilegajo v priključke. Kovinski omejilnik preprečuje premočno zategovanje in preprečuje, da se tesnilo izboči, kjer se izpostavi umazaniji.

Preizkušena čistoča 

Zgornji del ohišja je za 30 stopinj nagnjen naprej. Ta oblikovna lastnost modela Hygienic Design preprečuje odlaganje predmetov na zgornji del ohišja in hkrati omogoča hitro odtekanje tekočine in čistil. Z zaščitnim razredom IP56/59 toplotni izmenjevalec zrak/voda izpolnjuje zahteve za tlačno in parno čiščenje.

Toplotni izmenjevalci zrak/voda imajo certifikata C-UR in CSA in so primerni za mednarodno uporabo. Hygienic Design so bili preizkušeni s strani DGUV Prehrambnega oddelka za preizkušanje in certifikacijo v skladu z GS-NV 6 (načini higienskega preizkušanja). Naprave ustrezajo standardom DIN EN ISO 14159:2008 in so primerne za uporabo v prehrambnem področju, ki je v skladu z DIN EN 1672-2:2009.

Leave a Comment

Our Partners

Scroll to Top